«Магічна куля» Ніколи Тесли (пост у блог)

Нікола Тесла – особа вельми цікава, ім’я це оповите ореолом таємниці. Цей видатний винахідник, інженер, фізик подарував  світу близько 9000 неймовірно корисних речей з області електро- і радіотехніки. Завдяки Теслі маємо радіо, електричний двигун, електричний лічильник, частотомір, дистанційне керування, навіть роботів, та і взагалі, те, що сьогодні до наших будинків надходить  електрика – повністю його заслуга.

За походженням Тесла серб, але жив та працював він у багатьох країнах, зокрема, у Франції та США  – там, де вдавалося знайти тих,хто дасть гроші на його розробки, де він міг спромогтися влаштувати чергову лабораторію. Адже справа  винахідника нелегка – вимагає безліч часу та коштів, ще й конкуренти та недоброзичливці заважають всіма можливими способами. Судячи з того, що відомо з біографії Ніколи Тесли, якби не усілякі перешкоди, кількість його винаходів сягнула б 100 000, а можливо й більше. 

Найцікавіша теорія Тесли стосується існування безмежної вільної енергії, якою сповнений наш всесвіт і яка може бути використана, щоб з'єднати в єдину мережу всіх людей світу і використовуватися ними у необмеженій кількості. Роботи Тесли в цій області були пригнічені, і велика їх частина засекречена і донині, адже енергетична еліта не зацікавлена у тому, щоб енергія діставалася людям задарма.

У 1894 році Нікола Тесла винайшов та запатентував плазмову лампу. Вона складається зі скляної колби, що має всередині єдиний електрод. На нього подається струм високої напруги від котушки Тесла, в результаті чого на кінці електрода з'являється світіння. На основі цієї розробки Тесли зараз виробляють дуже популярні світильники, які називають «плазмова куля» . Вони нагадують магічну кулю чаклуна, як її зображують у фільмах фентезі – це скляна сфера, у якій відбувається постійний вільний рух різнокольорових блискавок.  Вони «народжуються» у центрі кулі, де встановлено електрод, і розходяться від нього у всі боки до скляних стінок. Маючи такого світильника, можна розважатися, торкаючись скла, коли він включений – блискавки будуть реагувати на дотик.

Плазмова лампа працює таким чином: на електрод подається змінна висока напруга з частотою близько 30 кГц. Усередині сфери знаходиться розріджений газ (для зменшення напруги пробою). В якості наповнення можуть вибиратися різні суміші газів для надання «блискавкам» певного кольору. Теоретично, термін служби у плазмових ламп може бути досить тривалим, оскільки це малопотужний освітлювальний пристрій, що не містить ниток розжарювання і не нагрівається в процесі своєї роботи. Типова споживана потужність 5-10 Вт.

Деякі відчайдухи спромоглися самих себе перетворити на світильники з блискавками.  Застосувавши котушки Тесли , хлопці створили незабутнє шоу. Ось це дійсно підкорювачі блискавок. Дуже видовищно - https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=2aDt7loyEfU